Søg
  • Jakob Larsen

Majs er ikke bare majs

Det regner, blæser og er mørkt. Dagene er korte og markerne står tomme.

Vi tænker tilbage til i sommers, da majsmarkerne var i fuld flor og vi var ude med de store støvler på og undersøge, hvad det egentlig var for en afgrøde, vi skulle til at lave spiritus af.

Siden da har vi snakket med mange og lært meget om majs. Og én ting står klart: Majs er ikke bare majs. Og dyrkningen af majs er afgørende for udviklingen af afgrøden, hvilket uundgåeligt er afgørende for smagen i det produkt, vi vil lave. Så det er godt betalt for os at sætte os ind i.


Og det har vi så forsøgt - så godt vi nu kan, uden at være agronomer. Heldigvis har vi et godt netværk og har derigennem talt med både landmænd, konsulenter og planteavlere.


Majsdyrkning i Danmark

Vi er fast besluttede på at lave vores produkt udelukkende med danske råvarer. Derfor er det heldigt, at der bliver dyrket majs i Danmark. Men det er ikke en selvfølge, at man bare lige kan få majs der kan bruges til produktion til menneskeligt konsum (som Erhvervsstyrelsen så appetitligt har beskrevet vores formål).


Majsproduktionen - og kvaliteten af årets høst - beskrives ud fra værdien ‘majsvarmeenheder’. På billedet herunder kan du se, hvordan middelværdien for majsvarmeenheder har været i Danmark i perioden 2001-2010.

(Kilde: SEGES)


Som du kan se svinger det faktisk relativt meget, hvor varmt det er i løbet af en vækstsæson i Danmark alt efter hvor du befinder dig. Derfor kan vi ikke bare møde en hvilken som helst landmand og regne med, at vi kan bruge hans majs. Det er også grunden til, at vi i øjeblikket primært tester majs fra Lolland og fra Danish Agro, der har majs fra hele landet, for at se hvordan forskellene præger smagen.


Det er spændende projekter. Især fordi vi aldrig kommer helt i mål. Det vil altid kunne gøres bedre eller anderledes. Og det er de nuancer, som vi vil udforske.

110 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle